Nasad jabuke OPG Lukač

Na našem imanju zasađen je mladi nasad jabuke koji se sastoji od sorte jonagold,zlatni delišes,granny smith,idared,breburn i crveni delišes. Jabuku i jabučne prerađevine prodajemo na državnoj cesti D45 Kutina – Garešnica ,kod Šartovačkog nogometnog igrališta gdje je smješten kiosk za prodaju jabuka,jabučnog soka i octa.

Brigu i njegu nasada ,zaštitu i rezidbu vrši mladi agronom ujedno i vlasnik izletišta Miroslav Lukač. Nasad je u sklopu izletišta i možemo reći kako je upravo nasad jabuke aktrakcija izletišta koja pruža edukaciju gosta o specifičnim vrijednostima jabuke važno za čovjekovo zdravlje i prehranu. Edukacija je vrlo važna za školsku djecu kako bi naučila vrijednosti jabuke.

 

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima Jabuka olakšava probavu, a sadrži i mnoge korisne tvari koje potiču rad imunološkog sustava. Osim sirovih, često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, tople torte, krustade i palačinke. Stablo jabuke može biti do 12 m visoko, s razgranatom krošnjom koju izgrađuju jajoliki listovi. U svibnju cvate blijedo ružičastim do bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada, ovisno o sorti jabuke.

 

Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.

 

Prosječno, voda čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću), sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline (ali u vrlo malim količinama), aromatične tvari, boje (klorofil, karoteonidi i antocijani), vitamine i minerale (osobito ima dosta kalija), pa čak i masnoće (sjemenke sadrže 24% ulja).

 

Ujedno jabuka sadrži 3,3 g dijetalnih vlakana – više od 10% dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za prehranu. Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.

 

Jabučni ocat proizvod je dobiven vrenjem jabuka ili prevrelog jabučnog soka. Primjenjuje se u tradicionalnoj medicini zbog značajnog prisustva kalija, ključnog mineralnog sastojka neophodnog za zdravlje organizma. Svježe jabuke preporučuje se jesti pola sata prije ili nekoliko sati poslije obroka. Jabuka sadrži veliki postotak vode, u kojoj su otopljeni hranjivi sastojci, te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta pa se sve brzo resorbira. Jede li se jabuka s drugom hranom, osobito masnom i bogatom bjelančevinama, zajedno s njima zadržat će se u želucu i nekoliko sati.Jabuka je redovita sastavnica dijeta za mršavljenje, i to iz više razloga. Zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i sitosti.

Jabuka olakšava probavu, a sadrži i mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad imunološkog sustava, onemogućuje taloženje masti u jetri i štiti od karcinoma. abuka pripada među voće koje se najdulje može održati svježe.Na izletištu Lukač gost može kupiti jabuke i jabučne prerađevine kao što je prirodni jabučni ocat,100% bistri sok od jabuke,domaći pekmez,likere i rakije iz vlastite proizvodnje..

 

Ponuda usluga

  • Svadbe
  • Krstitke
  • Krizme
  • Momačke i djevojačke večeri
  • Godišnjice
  • Organiziranje svih ostalih svečanosti
  • Noćenje